Wat is Reiki?

Letterlijk vertaald betekent het Japanse woord Reiki: "universele levens-energie". Deze energie is overal om ons heen en alles wat leeft (planten, dieren, insecten.....) heeft deze energie om te kunnen leven, groeien en herstellen van ziekten. We zijn in staat om bij onze geboorte deze energie vrij op te nemen en door te geven. Door het verdringen van heftige emoties in de eerste levensjaren wordt echter bij vrijwel iedereen dat vermogen in meer of mindere mate geblokkeerd. Door deze blokkade kan de levensenergie niet meer volledig doorstromen. Een tekort aan deze levensenergie veroorzaakt een grotere gevoeligheid voor ziekten en een vertraagd herstel daarvan. Tijdens een Reiki cursus worden bij de deelnemers de blokkades in de energiehuishouding losgemaakt zodat zij weer onbeperkt levensenergie kunnen opnemen en deze energie zelfs weer door kunnen geven aan anderen.


Wat doet Reiki?

Een van de eerste dingen die Reiki voor ons doet is het weer op gang brengen van ons zelfgenezend vermogen. Waar Reiki stroomt wordt datgene wat ziekte veroorzaakt of herstel in de weg staat opgelost, zodat het uit ons systeem kan verdwijnen. Daardoor geneest de ontvanger van Reiki zichzelf en dat geeft een heel ander resultaat dan wanneer de kwaal wordt verholpen door middel van medicijnen of andere traditionele behandelwijzen. Een kwaal die door ons eigen systeem is overwonnen komt meestal ook niet meer terug omdat we niet alleen de ziekte maar ook de (emotionele) oorzaak overwonnen hebben. We zijn er sterker van geworden. Het herstelde zelfgenezend vermogen helpt je ook om beter om te gaan met jezelf. Zo zal je lichaam je bijvoorbeeld sneller waarschuwen als je dingen eet of drinkt die niet goed voor je zijn. Door het opruimen van lichamelijke en geestelijke belemmeringen ontstaat er ruimte. Ruimte voor levenskracht en groei, ruimte voor het ontwikkelen van talenten, die altijd al aanwezig waren, maar die nooit eerder de kans kregen om tot uiting te komen.


Reiniging

Het herstel van het zelf genezend vermogen gaat altijd gepaard met een reinigingsproces. Een reinigingsproces op lichamelijk vlak: afvalstoffen die zich in de loop der jaren in je lichaam hebben opgehoopt komen weer los zodat je lichaam ze kan verwijderen. Veel water drinken is dan ook in die periode van belang, dat helpt je lichaam die afvalstoffen af te voeren.
Maar ook op emotioneel niveau kan reiniging plaatsvinden. Oude emoties die je (misschien in een ver verleden) hebt verdrongen komen dan weer bij je naar boven zodat je ze definitief los kunt laten. Je hoeft daar niet bij voorbaat bang voor te zijn, je krijgt nooit meer te verwerken dan je op dat moment aan kunt en jezelf Reiki geven om sneller door de periode heen te komen.
Waar je in deze emotionele reinigingsperioden wel op moet letten is dat je niet in de 'valkuilen' trapt. De grootste valkuil is die van projectie, wat betekent dat je iemand anders gaat zoeken (je baas, partner of wie dan ook) die je de schuld kunt geven van wat er gebeurd is, men gaat deze persoon dan zien als de oorzaak van het probleem, soms gaat men hier zelfs zover in dat de andere persoon, zonder reden, wordt uitgedaagd zodat aan de verwachtingen (hij is het schuld) wordt voldaan. We moeten echter leren dat we zelf ook een rol spelen in de dingen die ons overkomen en alleen als we onze eigen verantwoordelijkheid nemen kunnen we problemen het beste verwerken, anders schuiven we ze alleen af en leren we er niets van.
De zin van het naar boven laten komen en verwerken van oude emoties is dat het onderdrukken van emoties erg veel energie kost. Die energie kun je beter gebruiken. Daarnaast leer je door het verwerken op een andere manier tegen dingen aan te kijken, niet meer gekleurd door de verdrongen emoties.


Wanneer Reiki gebruiken?

Reiki steunt de ontvanger bij datgene wat op dat moment het belangrijkste is. Dat kan genezing van het fysieke lichaam zijn maar het kan ook een verandering veroorzaken in gedachtepatronen waarmee we onszelf ongelukkig maken. Reiki werkt nooitalleenop de symptomen maar altijd op het geheel en daarmee dus ook op de oorzaak. De onderlinge verbindingen van lichaam en geest bij het ontstaan en in stand houden van ziekten is reden om als het maar enigszins mogelijk is iemand een volledige behandeling te geven.
Reiki kan bij alle kwalen/ziekten/situaties gebruikt worden, met uitzondering van:
* Behandeling van iemand onder narcose. Door de sterk ontgiftende werking kan iemand spontaan uit narcose bijkomen, geen prettige ervaring voor die persoon :(. beter is het te wachten tot de narcose is uitgewerkt.
* Behandelen van een botbreuk. Begin niet met behandelen tot de breuk gezet is (bijv.het been is gegipst) omdat het genezen van een breuk door Reiki versneld wordt kan een bot dat nog niet gezet is verkeer aanhechten.

Hoewel Reiki zeker niet alle ziekten kan genezen (zeker bij terminale ziekten in een laat stadium, zoals kanker) kan het wel de symptomen en pijn verlichten. Dus ook voor deze personen heeft Reiki een positieve werking.


Niet je eigen energie

Bij een Reiki cursus wordt je energiekanaal geopend voor het ontvangen en doorgeven van de universele levensenergie. Deze energie stroomt als je iemand anders behandeld door jou heen, je gebruikt dusnietje eigen energie tijdens het behandelen, een klein deel van de Reiki energie blijft zelfs bij de behandelaar hangen. Het gevolg hiervan is dat je van het geven Reiki behandelingen niet moe wordt en je niet je eigen energie kwijt raakt. Daarnaast betekent het ook dat je niet de kwalen van een ander overneemt, na de behandeling voel je dus niet de pijnen van iemand anders (N.B. sommige personen hebben van nature een grote gevoeligheid hiervoor, dan kan het zijn dat iemand tijdens de behandeling wel voelt of iemand pijn heeft, na het behandelen stopt dat echter).


Overal doorheen

Reiki gaat overal doorheen, bij het behandelen van iemand met snij-, schaaf- of brandwonden hoef je dus niet je handen op de wond te leggen maar kun je ze ook erboven houden. Bij de tweede graad wordt zelfs geleerd hoe je Reiki op afstand kunt sturen, dus naar iemand die niet in de buurt is, op dat moment zelfs aan de andere kant van de aardbol kan zijn.


Reiki en reguliere geneeswijzen

Reiki is niet bedoeld als vervanger van reguliere geneeswijzen. In plaats daarvan is het bedoeld als een aanvulling erop. Het kan de werking van medicijnen versterken en bijwerkingen verminderen. Het kan echter voorkomen dat er met Reiki minder geneesmiddelen nodig zijn (bijvoorbeeld bij insuline), geef hier zelf geen advies over, laat dit over aan een (huis)arts die ervoor is opgeleid.


Het Reiki gevoel

Je kunt Reiki voelen op een aantal verschillende manieren. De een voelt zijn vingers of zijn handpalmen tintelen, de ander ervaart een gevoel van warmte, zelfs hitte. Zeker in het begin komt het bij veel mensen voor dat ze helemaal niets voelen. Meestal treedt dit op bij mensen die jaren hun gevoelens hebben weggedrukt. Door het regelmatig geven van Reikibehandelingen en jezelf behandelen kan het zich echter wel gaan ontwikkelen (hoewel het af en toe jaren kan duren). Het belangrijkste is dat je hierbij niet de moed verliest onder het motto: "ik voel niets en de anderen wel, dus bij mij werkt het niet".  Als dit toch het gevoel is zou je andere Reikimensen of masters kunnen zoeken en hen behandelen, meestal is (zeker een master) in staat de energie te voelen stromen.

Reikihanden

Praktijk voor Reiki, Hypnotherapie en Regressie


Meidoornstraat 19

6903 CA Zevenaar

06-51751413

info@reikihanden.nl